Arkkipiispa Leo Salmi-Säätiön hallitukseen

Salmi-Säätiön hallitus piti syyskokouksensa Lahdessa 19.-20.10.2007. Säätiön tarkoituksena on entisten Salmin kuntalaisten ja heidän jälkeläistensä taloudellisen ja henkisen toiminnan tukeminen ja kulttuuriperinnön vaaliminen. Tällä kertaa myönnettiin stipendejä 154 salmilais-peräiselle opiskelijalle yhteensä 30.540 euroa.

-KUVA-

Vuosi 2008 on säätiön juhlavuosi: perustamisesta tulee lokakuussa täyteen 60 vuotta. Sen kunniaksi päätettiin mm. teettää säätiön historiikki, korottaa hieman opiskelija-apurahoja ja järjestää yhteinen syntymäpäiväjuhla Salmi-Seuran kanssa, joka samoihin aikoihin täyttää 50 vuotta. Juhlassa on tarkoitus julkaista Salmi-Säätiön aloitteesta ja tuella valmistumaisillaan oleva Suomi-Karjala (livvi)-sanakirja, jota laativat Ljudmila Markianova ja Raija Pyöli.

Säätiön hallitukseen (2008-2010) valittiin uudeksi jäseneksi arkkipiispa Leo. Valinnan tiimoilta haastateltu arkkipiispa kertoo arvostavansa Salmi-Säätiön aktiivista toimintaa ja olevansa iloinen päästessään mukaan toimintaan.

– Omat juureni juontavat Salmiin, äitini oli Varpaselän kylästä ja isäni Manssilasta. Sieltä perheen evakkotie vei Pielavedelle. Muistelen, että sain jo oppikouluaikana säätiön stipendin, taisi olla silloin 30 markkaa. Tulevaa juhlavuotta kannattaa juhlia paitsi iloiten säätiön hyvästä nykytilasta myös muistellen sen perustajia ja heidän työtään. Erityisen tyytyväinen olen siitä, että Salmi-Säätiö ja Salmi-Seura ovat päättäneet viettää juhlaa yhdessä. Yhteistyötä voisi kehittää myös kaikkien muidenkin toimivien salmilaisjärjestöjen, esimerkiksi kylä- ja pitäjäseurojen kanssa. Muutkin kuin salmilaiset toimivat tänä päivänä aktiivisesti, esim. suistamolaiset ja suojärveläiset. Vaikka Salmi-Säätiön talous vaikuttaa hyvin hoidetulta, voisi muunlainenkin varainhankinta kuin sijoitustoiminta tulla kysymykseen, esim. testamentit ja muut lahjoitukset.

Salmi-Säätiön hallitukseen kuuluvat arkkipiispa Leon lisäksi Paavo Kokotti, Kari Koslonen, Vilho Paussoi, Raija Pyöli (varapj.) ja Kaija Salmio. Seuraava eli vuosikokous pidetään helmikuussa 2008.