Salmi-Säätiö jatkaa historiallista kulttuurityötä

Salmi-Säätiön hallituksen vuosikokouksessa 19.2.2016 Kuopiossa todettiin, että vuosi 2015 oli erityisen suotuisa salmilaiselle kulttuuritoiminnalle.

Normaalien vuosikokousasioiden lisäksi käsiteltiin uutta alkavaa hanketta eli salmilaisten elämää siirtolaisuudessa käsittelevää historiateosta. Säätiön heinäkuussa 2015 ilmestyneen pitäjähistorian Rajoil da randamil – Salmi ja salmilaiset 1617-1948 ensimmäinen painos (700 kappaletta) myytiin loppuun alle puolessa vuodessa, ja uusi painos ilmestyi helmikuun 2016 alussa.

Kirjasta saatu palaute on ollut myönteistä, ja lukijat ovat esittäneet toivomuksen jatko-osasta. Hallitus päättikin yksimielisesti käynnistää uuden kirjoitusprojektin, jolle annettiin työnimeksi ”Salmilaiset siirtolaisuudessa”. Kirjan tarkoitus on käsitellä monipuolisesti sotienjälkeistä aikaa, mm. asutustoimintaa, seurakuntaelämää, luostarilaitosta, sopeutumista uusille asuinsijoille, evakkolapsia, kielen elvytystä ja järjestötoimintaa eli kaikkea sitä mikä vaikutti salmilaisten elämän kulkuun sotien jälkeisessä Suomessa.

Kirjoittajat on valittu ja alustavat neuvottelut teoksen aihepiireistä, koosta ja aikataulusta käynnistetty. Teoksen valmistuminen pyritään ajoittamaan lokakuuhun 2018 Salmi-Säätiön 70-vuotisjuhlan yhteyteen. Kirjasta ei tällä kertaa tehdä yhtä suurta kuin edellinen – onhan kuvattava ajanjaksokin huomattavasti lyhyempi, 70 vuotta. Perusteltua on saattaa kirjan muotoon myös siirtolaisuusaika, koskettaahan se nimenomaan salmilaisten jälkipolvia ja heidän selviytymistään. Taloudellisesti säätiö on varautunut tämänkin hankkeen mittaviin kustannuksiin, jotka jakautuvat kolmelle seuraavalle vuodelle.

Kirjaprojektista huolimatta myös säätiön toiminnan muut perustehtävät pyritään hoitamaan entiseen tapaan. Apurahojen jakovuorossa ovat syksyllä salmilaisperäiset ammattikorkeakoulujen ja ammatillisten toisen asteen oppilaitosten opiskelijat. Hausta ilmoitetaan tarkemmin säätiön sivuilla (www.salmi-saatio.fi) elokuussa. Myös vuotuiset praasniekka-avustukset jaetaan edelleenkin hakemusten perusteella. Vuosikokouksessa myönnettiin tukea laatokankarjalaisille laulujuhlille (Nurmes) ja Asutusmuseon(Lapinlahti) toimintaan, kumpaankin tarkoitukseen 1.000 euroa.

Salmi-Säätiö on järjestänyt kahden vuoden välein salmilaisten illanvieton Karjalaisten kesäjuhlien yhteydessä. Tänä vuonna ”illačču” järjestetään Seinäjoella lauantaina 18.6. Tarkemmat tiedot ennakkoilmoittautumisesta annetaan myöhemmin.

Säätiön hallituksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2016 valittiin yksimielisesti Raija Pyöli ja varapuheenjohtajaksi Vilho Paussoi.