Sijainti
Mantsinsaaren eteläisin kylä lähes 30 kilometrin ajomatkan päässä Tulemalta.
Kyläkuvaus
Taloja kahden puolen tietä. Itse tie jatkui aina Mantsinsaaren eteläkärkeen asti. Asukkaita reilut 400 ja 50 taloa, pääelinkeinoina maanviljelys ja kalastus. Peltomaan osuus oli 270 hehtaaria ja metsää oli 875 hehtaaria. Terolan kylä luettiin kuuluvan Työmpäiseen.
Mantsinsaaren kuulu Härkäpäivän uhri annettiin Työmpäisen vanhassa kalmistossa Laatokan rannalla. Uusi kalmisto ja rukoushuone oli kylän eteläpäässä olevassa metsäsaarekkeessa. Kylä oli ollut aikoinaan vauras, sillä se oli aikoinaan ollut tärkeä jauhokaupan keskus, mutta viimeisinä vuosina sen merkitys ”jauhokeskuksena” oli vähentynyt.
Työmpäinen oli aikoinaan myös tunnettu sen ihmeparantajista ja itkuvirsien taitajista. Taidemaalari Ensio Onnukka kuuluu Työmpäisestä lähtöisin olevaan sukuun.
Kylän suvut (ajalta ennen talvisotaa)
Ahven, Borisov, Haapanen, Halmekari, Hilkku, Hotari, Immonen, Inkero, Järvenpää, Kalliorinne, Kima, Kokotti, Konoi, Kontio, Kuha, Kulmalahti, Kurko, Laamanen, Leskinen, Lujanen, Luttu, Majuri, Malvila, Matjhaldi, Maukku, Mösö, Nenonen, Onnukka, Ortju, Parmakov, Paske, Pasori, Pekkola, Peltola, Penso, Petro, Petuhu, Piirtola, Rantanen, Rennola, Risu, Ritasuo, Saarela, Saariranta, Salmilehto, Sare, Saviinov, Savinainen, Silpola, Sorsa, Suli, Supinen, Suvinen, Toropainen, Tuutti, Tähtivaara, Vesa, Vihko.
Merkittävimpiä kohteita
Luotsiasema ja Laatokan meripuolustuksen tarkkailuasema
Kaksi kansakoulua
Osuuskassa
Sirnitsän majakka
Heinäluodon majakka (Mantsinsaaren eteläpuolella)
Kaksi rukoushuonetta