Salmi-säätiön uusi asiamies

Salmi-säätiön uusi asiamies, Jari Niemelä

Kuopiolainen KTM, ekonomi Jari Niemelä on aloittanut vuoden 2022 alusta säätiön uutena asiamiehenä. Ammatiltaan hän toimii Savonia-ammattikorkeakoulussa yrityksen kehittämisessä TKI-asiantuntijana projektipäällikkönä ja opetustehtävissä. Jari Niemelä toimi ennen asiamiestehtävään siirtymistä säätiön hallituksessa kolme vuotta.

Juuriltaan Niemelä on isän puolelta toisen polven salmilainen Räimälän kylästä. Isä Leevi Niemelä on ollut aktiivinen salmilaisen kulttuurin vaikuttaja Salmi-seuran toiminnassa niin hallituksessa kuin pitkäaikaisena jäsenenä. Hän toimi Meidän Salmi kuvina -kirjan toimikunnan puheenjohtajana. Kirja julkaistiin vuonna 1990 ja on tilattavissa säätiöltä edelleenkin luettavaksi ja lahjaksi.

Edellinen asiamies Mauri Sulku on myös isän puolelta toisen polven salmilainen Miinalan kylästä. Hän toimi asiamiehenä 14 vuotta ja jatkaa säätiön hallituksessa.

Salmi-Säätiö on panostanut ja tukenut 2000-luvulla merkittävästi salmilaista kulttuuria. Säätiön kustantamana julkaistiin 2008 Sanakirja suomi-karjala. Kirjan ilmestyminen oli pienen kielen näkökulmasta merkittävä kulttuuriteko. Kirjan yksi tekijöistä oli pitkäaikainen säätiön hallituksen puheenjohtaja Raija Pyöli.

Säätiön suuri tavoite saada aikaiseksi korkeatasoinen Salmin historia toteutui. Rajoil da rantamil, Salmi ja salmilaiset 1617-1948 (historiaosa I) julkaistiin vuonna 2016 ja toinen osa, Sama mua uvvet rannat, Salmilaiset 1948-2018 (historiaosa II), julkaistiin säätiön juhliessa 70-vuotista taivaltaan vuonna 2018.

Yhdessä teokset muodostavat tietopaketin juuristaan kiinnostuneille salmilaisille jälkipolville. Säätiön jakaa edelleen vuosittain anomuksesta apurahoja salmilaisjuurisille opiskelijoille.

Säätiö haluaa elää ajassa. Toimintaa kehitetään ja kevään aikana uudistamme kotisivut palvelemaan myös nuorempia Salmin historiasta, Karjalan kulttuurista ja nykypäivästä kiinnostuneita.